Konst och kultur i Köpenhamn

Av Anne-Grethe

Få en härlig och unik upplevelse genom att besöka ett av stadens vackra konstmuseer. Vi rekommenderar Glyptoteket, där skatter från bl.a. Grekland, Mesopotamien och inte minst Egypten strålar ikapp med varandra. Dessutom finns det också en vacker samling av fransk och danskt konst. Man kan slappna av och vila benen i palmoasen på bottenvåningen, och i caféet kan man köpa drycker och mindre rätter.


Om man inte kan få nog av konst är SMK (Statens Museum for Kunst) ett måste. Här blir man också omkullblåst av de vackraste samlingarna av bildkonst av både danska och utländska konstnärer. Vem kan låta bli att förtrollas av Matisses färger, Krøyers genialitet eller Cornelius Gijsbrechts formidabla brevväggar.


Är det dags för en måltid rekommenderar jag Sporvejen på Gråbrødre Torv. Ett litet, mysigt ställe där man kan få goda omeletter och burgare. Stället är inrett som en gammal spårvagn med många roliga detaljer.


Åk till Christiansborg, där det vid Det Kgl. Bibliotek finns en härlig oas med en fontän och gamla träd. Här är det så lugnt att man inte tror att man är mitt i staden. Om man vill skämma bort sig själv ska man åka upp i tornet på Christiansborg, där man bl.a. kan få fina små konditorikakor och samtidigt njuta av stadens bästa utsikt.


Vi kan också rekommendera en tur till Holmen, som tidigare var en bas för den danska flottan, och där många av de gamla, vackra byggnaderna fortfarande kan ses. Området är idylliskt och den maritima stämningen är vackert bevarad.