De tio bästa sevärdheterna i Köpenhamn

Det vimlar av sevärdheter och det finns massor att uppleva i Danmarks huvudstad. Med ett överflöd av möjligheter men begränsad tid kan det vara svårt att veta vad du ska se.

Vi har därför sammanställt en lista över de tio bästa sevärdheterna som våra gäster ofta besöker när de kommer till Köpenhamn.


  • Tivoli
  • Segway Tours Copenhagen
  • Hop On - Hop Off kanaltur
  • Den Lille Havfrue
  • Nyhavn
  • Christiania
  • Amalienborg Slott
  • Rosenborg Slott
  • Den Blå Planet
  • Carlsberg stadsområde

Tivoli

Besök Georg Carstensens gamla nöjespark som byggdes 1843. Parken ligger centralt i Köpenhamn nära centralstationen och Rådhuspladsen. I parken finns allt från åkattraktioner för stora och små till ett stort restaurangutbud, teaterföreställningar och många konserter av olika slag.

I den gamla nöjesparken finns något för alla smaker. Upplev de historiska byggnaderna, de många bodarna och de spännande restaurangerna i den vackra parken.

Särskilt på kvällen råder en unik stämning i parken med de många färgade lamporna som skapar en mycket speciell stämning.

Besök Tivolis webbplats


Segway Tours Copenhagen

Nästa attraktion i raden bland våra tio bästa sevärdheter i Köpenhamn är Segway Tours Copenhagen. Upplev Köpenhamn på ett helt unikt sätt genom att färdas på segway genom staden. Attraktionen på två hjul ger dig bland annat möjlighet att se Nyhavn, Den Lille Havfrue, Operaen och Amalienborg.

Upplev Köpenhamn från en segway och få en upplevelse utöver det vanliga. Att köra segway är ingen konst – alla kan hänga på (minimiålder 10 år). Efter introduktion och säker övning tar guiden med er ut på segwayäventyr i dejliga Köpenhamn.

Alla turer inkluderar hjälmar med inbyggda högtalare vilket gör att guiden kan dela med sig av de många roliga, galna och underhållande historier det finns att berätta om Köpenhamn. Efter turen får du en gratis souvenir och bjuds på något läckert uppfriskande att dricka.

Från Nikolaj Plads 34 utgår det segwayturer året runt, varje dag och varje timme. Nikolaj Plads ligger endast 5 minuters taxiresa från Copenhagen Island Hotel. Du kan även promenera hit. Gå längs Köpenhamns hamn och passera förbi Nyhavn – promenaden till Nikolaj Plads tar bara 30 minuter.

Besök Segway Tours  webbplats


Hop On – Hop Off

Hop on/hop off-båtturer kör dagligen längs kanalerna i Köpenhamn. Du kan hoppa av och på rundturen längs kanalerna vid Gammel Strand, Nyhavn, Refshaleøen, Den Lille Havfrue, Ofelia Plads, Christianshavn och Den Sorte Diamant. Här kan du njuta av Köpenhamn från vattnet med guide och uppleva staden från en helt annan vinkel.

Under turen får du bland annat beskåda Den Lille Havfrue, Amaliehaven, Operaen och Vor Frelser Kirke.

Du kan även välja den ultimata sightseeingupplevelsen där du kombinerar en hop on/hop off-båttur med en hop on/hop off-busstur och därmed får tillfälle att uppleva Köpenhamn både från vattnet och från land.

Kanalrundturen avgår var 30 minut och du kan hoppa på och av båten så ofta du vill.

Besök webbplatsen för hop on/hop off-båtarna


Den Lille Havfrue

 

Den Lille Havfrue hamnar på plats nummer fyra på vår tio-i-topp-lista över rekommenderade sevärdheter i Köpenhamn. Den 23 augusti 2013 fyllde Den Lille Havfrue 100 år och hon är idag en av Köpenhamns mest välbesökta turistattraktioner. Skulptören Edvard Eriksen ligger bakom utformningen av den vackra skulpturen som ligger vid Langeliniekaj. Skulpturen var ett beställningsarbete och en gåva från bryggaren Carl Jacobsen till Köpenhamns kommun.

Skulpturen är inspirerad av H.C. Andersens saga om den lilla sjöjungfrun som drömmer om att komma upp på land för att förenas med den unge, vackre prinsen.

Den Lille Havfrue är gjord i granit och brons men har trots detta förlorat huvudet två gånger och armen en gång i samband med vandalism. Hon har dessutom även flera gånger fått färg hälld över sig.

Den Lille Havfrue är ett av Köpenhamns mest kända landmärken och därför har hon varje gång blivit omsorgsfullt rengjord samt lappad och lagad. På så vis kan alla tusentals turister fortsätta ta vägarna förbi Langelinie för en selfie framför Den Lille Havfrue.

Läs mer om Den Lille Havfrue


Nyhavn

Nummer fem på vår tio-i-topp-lista över sevärdheter i Köpenhamn är Nyhavn – ett hamnkvarter känt för sina sneda och gamla hus i all världens färger. Hamnen är ett av stadens mest välbesökta turistmål.

År 1671 gav kung Christian V order om att påbörja arbetet med att gräva den konstgjorda kanal som skulle bli ”Den Nye Havn”. Detta var länge ett av Köpenhamns skummare kvarter fullt av värdshus frekventerade främst av sjömän och glädjeflickor.

I dag präglas Nyhavn av ett pulserande liv med en mängd restauranger, kaféer och värdshus. Den Nye Havn blev så småningom Nyhavn. Den världskände danske sagoförfattaren H.C. Andersen bodde här ett tag, och det var här han bland annat skrev sagorna ”Prinsessan på ärten”, ”Elddonet” och ”Lill-Klas och Stor-Klas”.

Läs mer om Nyhavn


Christiania

På Copenhagen Islands tio-i-topp-lista över sevärdheter du inte bör missa i Köpenhamn utgörs nummer sex av en avstickare förbi fristaden Christiania – idag en av Danmarks mest kända turistattraktioner.

och ligger i Christianshavn. Christiania ligger i Christianshavn och grundades 1971 av ockupanter som tog gamla baracker i besittning och förvandlade dem till sina hem.

Fristaden är Danmarks fjärde största turistattraktion och har bland annat gjort sig känt som ett alternativt samhälle med en mycket frisinnad inställning till hasch och bebyggelse som är kreativ och annorlunda utformad i förhållande till vad du normalt ser i Köpenhamn. Fristaden präglas också av en omfattande haschhandel som sker öppet på Pusher Street. Det finns även vissa regler som måste följas vid ett besök i Christiania. Det är till exempel inte tillåtet att springa, prata i telefon eller fotografera.

Sevärdheten Christiania är ett litet samhälle med runt 1 000 invånare och hit strömmar varje år runt en halv miljon besökare.

Här på Copenhagen Island tycker vi verkligen att Christiania är värt ett besök. Strosa runt bland marknadsstånden, gallerierna och matställena i fristaden.

Läs mer om fristaden Christiania


Amalienborg Slott

På vår tio-i-topp-lista över sevärdheter i Köpenhamn hittar vi även slottet Amalienborg som ligger i andra änden av spektrumet. Amalienborg består av fyra nästan identiska palats som ramar in Amalienborg slottsplats där det står en ryttarstaty av Frederik V, Amalienborgs grundare. Amalienborg uppfördes i mitten av 1700-talet och fungerar idag som drottningens bostad under vintermånaderna.

Ursprungligen byggdes palatsen åt fyra olika adelsfamiljer men när Christiansborgs slott brann 1794 ledde detta till att kungafamiljen övertog Amalienborg som residens.

I Christian VIII:s palats, som är ett av de fyra palatsen, hittar du slottets museum där du kan göra en tidsresa och uppleva monarkins historia under de senaste 150 åren.

Utöver det kan du på slottsplatsen även uppleva det danska kungliga livgardets vaktbyte varje dag kl. 12.00. Livgardet marscherar från Rosenborg till Amalienborg genom Köpenhamns gator.

Läs mer om Amalienborg på danska kungahusets webbplats


Rosenborg Slott

På vår tio-i-topp-lista över sevärdheter i Köpenhamn har vi även inkluderat Rosenborg slott. Det kungliga livgardet är inkvarterat på Rosenborg och marscherar härifrån varje dag till Amalienborg slottsplats för vaktbytet som äger rum kl. 12.00.

Christian IV lät bygga slottet 1606 och det fungerade ursprungligen som ett lusthus för kungen för att så småningom bli kungafamiljens bostad innan de senare flyttade till Amalienborg.

Idag är Rosenborg slott ett konsthistoriskt museum som inhyser några av Danmarks största kulturskatter. Här kan du bland annat uppleva den gamla riddarsalen med tronstolar som vaktas av tre fullstora silverlejon. Vidare kan du också gå på upptäcktsfärd i slottets tre skattkammare och se de danska kronjuvelerna och kungakronorna.

Slottet ligger i Kongens Have, Danmarks äldsta kungliga trädgård. Ett besök på Rosenborg slott är inte fulländat utan en rundtur i den vackra slottsträdgården.

Läs mer om Rosenborg

Den Blå Planet

Som nummer nio på vår tio-i-topp-lista över sevärdheter i Köpenhamn rekommenderar vi att du besöker Den Blå Planet. Med 20 000 djur fördelade på 450 olika arter är Den Blå Planet ett av Skandinaviens största akvarier. Anläggningen omfattar 12 000 m2 och ligger i Kastrup på Amager.

Den Blå Planet bjuder på en storslagen utsikt över Öresund och anläggningens läge gör att den är omgiven av hav. Detta för att ge besökarna en känsla av att vara en del av havet.

Med över 600 000 besökare varje år är Den Blå Planet en av Danmarks mest välbesökta attraktioner.

Den Blå Planets arkitektur är inspirerad av en virvelström och bassängerna som omger byggnaden är klädda med aluminiumplattor som ska likna fiskfjäll.

På Den Blå Planet finns det något för alla smaker – så ta med barnen hit och njut av en rolig och lärorik dag tillsammans på ett av Skandinaviens största akvarier!

Läs mer på Den Blå Planets webbplats


Visit Carlsberg

Kvarteret Carlsberg Byen är den tionde och sista sevärdheten på vår tio-i-topp-lista över ställen att besöka i Köpenhamn. Det är ett blomstrande område fullt av kaféer och kulturupplevelser, bland annat dansuppvisningar, matmarknader, konstutställningar m.m.

Förutom detta kan du även besöka Carlsbergs bryggeri, för att få tillfälle att veta mer om Carlsbergs historia, ingredienser och bryggprocesser. Självklart får du även möjlighet att provsmaka olika ölsorter från Jacobsen. Det var just här, på Carlsbergs bryggeri, som Carl Jacobsen bryggde några av sina första öl. Idag säljs Carlsbergs öl i hela världen.

I Carlsberg Byen kan du även passa på att ta en mysig rundtur med häst och vagn. Under åkturen får du tillfälle att se de ikoniska byggnader som i över 100 år har format kvarteret Carlsberg Byen.

Besök Visit Carlsbergs webbplats


Få upp till 10 % rabatt som STAY&SAVE-medlem. Läs mer om alla förmåner