| Photo by: Ty Stange | Source: VisitCopenhagen

Sevärdheter utanför Köpenhamn

Tio must-sees som lockar dig ut ur storstaden

Danmark är fullt av kulturella upplevelser, även utanför Köpenhamn. Men med alla dessa möjligheter kan det vara svårt att välja vilka upplevelser du bör satsa på.

Vi har därför sammanställt en lista över de tio bästa sevärdheterna som våra gäster ofta besöker när de beger sig utanför Köpenhamn. Dessa kan du läsa mer om här på sidan eller ladda ner vår PDF. 

 • Kronborg Slot
 • Skovtårnet – Camp Adventure
 • M/S Museet for Søfart
 • Frederiksborg Slot
 • Louisiana
 • Karen Blixen Museet
 • Frilandsmuseet
 • Vikingskibsmuseet
 • Roskilde Domkirke
 • ARKEN
 • Kronborg Slot

  Kronborg 2 C, 3000 Helsingör
  www.kongeligeslotte.dk

  Här kan du beträda samma golv som kungar, drottningar och berömda skådespelare har gått på. Här befinner du dig även nära Holger Danske – sägnens hjälte som sover nere i ett slottsvalv. Slottet har spelat en viktig roll i skrivandet av Danmarks historia.

  Kronborg är extra känt från pjäsen ”Hamlet”, av William Shakespeare, varför det även kallas ”Hamlets Slot”.

  På sommaren kan du uppleva Hamlet Live – det innebär att du kan gå runt på slottet medan Hamlet-pjäsen är allestädes närvarande genom en blandning av korta teaterscener och interaktiv teater. Under augusti anordnas ”Shakespeare Festival” på slottet och här kan du även se internationella föreställningar på slottet.

  Skovtårnet – Camp Adventure

  Denderupvej 19, 4690 Haslev
  www.campadventure.dk

  Från 45 meter höga Skovtårn, som ligger i en av Gisselfeld Klosters skogar, kan du njuta av en storslagen utsikt i 360 grader över den vackra sydsjälländska naturen. Tornet är byggt i cortenstål och lokal ek.

  Vandringen genom bokskogen, upp i Skovtårnet och tillbaka är 3,2 km lång och tar ca 2 timmar. Camp Adventures unika Skovtårn har ritats av EFFEKT arkitekter och har en utformning som tar hänsyn till den vackra sydsjälländska naturen, fonden för hela upplevelsen.

  Amerikanska TIME Magazines lista 2019 över ”World’s Greatest Places” inkluderar Skovtårnet.

  M/S Museet for Søfart

  Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingör
  www.mfs.dk

  Vill du ha en maritim och underjordisk kulturupplevelse som kan få dig att visualisera tappra sjöhjältar som modigt klättrar mot mastens topp? M/S Museet for Søfart, som har ritats av Bjarke Ingels Group, ligger i en välbevarad torrdocka under jorden vars glasinramning låter ljuset flöda in.

  Här kan du ta del av gamla fartyg, film, ljudbilder och bakgrundsmusik som berättar om Danmark och dess roll som en av världens ledande sjöfartsnationer sedan 1600-talet.

  Frederiksborg Slot

  Frederiksborg Slot 10, 3400 Hillerød
  www.dnm.dk

  Frederiksborg Slot bjuder på kulturupplevelser både innanför och utanför de historiska renässansväggarna. I slottet ligger Det Nationalhistoriske Museum som med hjälp av porträtt, tavlor, möbler och konstindustriella föremål förmedlar 500 år gamla berättelser om Danmarks kulturarv.

  Ta en båttur i Slotssøen eller strosa runt i den vackra slottsparken.

  Frederiksborg Slot byggdes av Christian IV i början av 1600-talet som ett uttryck för hans makt och framstående ställning bland nordeuropeiska monarker. Slottet ger dig därför en inblick i hur kungligheter levde på 1600-talet.

  Louisiana Museum of Modern Art

  Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk
  www.louisiana.dk

  Vill du låta dig uppslukas av ett konstnärligt universum med moderna verk och sinnesintryck?

  På Louisiana kan du uppleva konst inte ”enbart” i form av tavlor och skulpturer, utan som arkitektur och landskap. Här kan du se fram mot både traditionella, virtuella och livfulla utställningar samt illusionsframkallande rum med färger, ljus och speglar.

  Utanför kan du vandra längs Skulpturparkens labyrintiska gångar eller njuta av den friskt salta brisen från Öresund. Även barn kan stilla sin konstnärliga nyfikenhet och utveckla sin kreativa förmåga i Louisianas barnhus i hela tre plan.

  Karen Blixen Museet

  Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst
  www.blixen.dk

  Vill du uppleva det konstnärshem där Karen Blixen föddes, skrev sina världsberömda berättelser och bodde fram till sin död 1962?

  På Karen Blixen Museet kan du komma nära den berömda författarens liv och se många av originalmöblerna hon tog med sig hem från farmen i Afrika.

  Du kan även få en rogivande naturupplevelse i museets fågelreservat där du kan höra fågelkvitter från 40 fågelarter och även besöka Karen Blixens gravplats.

  Frilandsmuseet

  Kongevejen 100, 2800 Kongens Lyngby
  www.natmus.dk

  På Frilandsmuseet kan du resa 350 år tillbaka i tiden och få en inblick i det lantliv som bidrog till att bygga Danmark.

  Du kan mala ditt eget mjöl, skära flinta eller brygga brännvin. Alternativt kan du promenera runt i rofyllda omgivningar och uppleva mer än 50 originalbyggnader, bland annat korsvirkeshus, hus med halmtak och kvarnar. Museet sätter färg på den autentiska upplevelsen med djur, sädesfält, fruktträdgårdar och volontärer som drar på sig tidsenliga kläder och bor på museet under sommaren.

  Vikingskibsmuseet

  Vindeboder 12, 4000 Roskilde
  www.vikingeskibsmuseet.dk

  På Vikingeskibsmuseet kan du och barnen få en gemensam upplevelse som stimulerar alla sinnen och väcker minnen när ni får veta mer om våra mjöddrickande sjöfarare till förfäder och deras farofyllda och långväga seglatser över haven.

  Här bjuds ni på en sällsynt möjlighet att gå på upptäcktsfärd bland fem äkta vikingaskepp och uppleva nordisk kulturhistoria och maritimt hantverk

  Under perioden 1 maj –30 september kan ni till och med hissa segel och fatta årorna innan ni sätter kurs ut på Roskilde Fjord i ett säkert och handbyggt vikingaskepp.

  Roskilde Domkirke

  Domkirkepladsen 3, 4000 Roskilde
  www.roskildedomkirke.dk

  Besöker du Roskilde Domkirke får du en insiderupplevelse av den byggnadskonst som förtäljer mer än tusen år gamla berättelser. För katedralen har varit den danska kungafamiljens gravkyrka under århundraden, vilket, utöver dess majestätiska storlek och tegelstensarkitektur, gör byggnaden till en av de äldsta och mest skyddsvärda symbolerna som förmedlar Danmarks historia.

  I kyrkan kan du följa med på en guidad tur och låta dig fascineras av kalkmålningar, konstnärliga detaljer, höga kyrkvalv och den historiska Raphaëlis-orgeln.

  ARKEN

  Skovvej 100, 2635 Ishøj
  www.arken.dk

  Besöker du konstmuseet ARKEN träder du in i en arkitektonisk byggnad som har bidragit till att sätta Ishøj på Danmarks kulturella karta.

  Den spetsiga aktern och speglingen i vattenytan får museet att likna ett strandat skepp. Och den maritima upplevelsen fortsätter inomhus, där du kan vandra runt bland 400 konstverk i en arkitektonisk inramning som för tankarna till ett fartygsskrov. Museet bjuder på dansk, nordisk och international samtidskonst av såväl spirande som etablerade konstnärer.

  Få upp till 10% rabatt som STAY&SAVE-medlem. Läs mer om alla fördelarna