Dragør: Hamn, museum och matställen

Av Anne Louise Poulsen

Dragør är en liten hamnstad som ligger på ön Amager precis utanför Köpenhamn – ca 15 km från Copenhagen Island.

Dragør är känd för den gamla stadsdelen, den levande och myllrande hamnmiljön med fiskebåtar och fritidsseglare, Hollænderbyen och de många vackra naturområdena längst Amagers kust.

Gamla stan

Gamla stan i Dragør är ett charmigt område som består av små gula hus med stråtak. Den är en av Danmarks bäst bevarade städer från 1700-talet. Gamla stan ligger precis vid Dragørs hamn, och där hittar du små, mysiga restauranger och caféer.

I hamnen hittar du också Dragør Røgeri. De har bara öppet under sommarhalvåret, men då har de också öppet på sin utomhusterrass. Här kan du sitta och titta ut över vattnet till Sverige och njuta av deras många godsaker.

På sommaren händer det dessutom massor av saker i hamnen. Du kan till exempel delta i hamnfesten i augusti. Hamnfesten är ett festligt, folkligt och roligt arrangemang med musik, sång, mat, tivoli med mera.

Dragør Museum

Dragør Museum ligger mitt i Dragørs hamn i det gamla rådhuset och tidigare packhuset. Skeppsmodeller, navigationsutrustning, målerier och interiörer berättar om Dragørs historia genom tiderna.

Amagermuseet

Amagermuseet är ön Amagers lokalmuseum, och tonvikten ligger på Amagerbrukets historia. Museet håller till i två fredade gårdar i St. Magleby. Här kan du uppleva Amager som det var på 1700- och 1800-talen. Alla är klädda i folkdräkt, och det finns en massa spännande aktiviteter som att kärna smör på gammalt vis. Det är helt klart värt ett besök om ni väljer att ta vägen förbi Dragør.

Søvang

Søvang är en del av Dragør som ligger ca 2 km från gamla stan. Det är ett gammalt sommarstugeområde, men med tiden har det blivit ett av de mest eftertraktade boplatserna på Amager. Stora snygga hus skjuter i höjden i den här lilla delen av Dragør. Men om du går en promenad längst stranden kommer du också att få se små charmiga hus emellan.

Søvang är dessutom känt för att ha Danmarks längsta privata badbrygga, som de boende själva sätter upp och tar ner varje sommar.

Skog och Kongelundsfortet

Kongelundsskogen gränsar till Søvang. Det är en mycket stor och vacker skog. Här kan man gå långa promenader i lugn och ro och bara njuta av den danska naturen, både på sommaren och vintern.

Gömt i denna vackra skog ligger också Kongelundsfortet. Hit är det perfekt att ta med barnen, de kan springa fritt omkring och leka på det stora området med militära hinderbanor.

Få upp till 10 % rabatt som STAY&SAVE-medlem. Läs mer om alla förmåner